Cuba ,ese maravilloso y surrealista país fue colonizado por España en 1492 y junto con la conquista llegaron las recetas tradicionales españolas,las cuales se tropezaron en principio con las que conocían los nativos cubanos, aquí comenzó la primera gran fusión , años después la incorporación de esclavos africanos trajo la enorme herencia cultural y gastronómica africana a nuestra isla, a mediados del siglo XVII la cocina criolla ya estaba consolidada y aun hoy hay platos tradicionales que se cocinan de la misma manera que siglos atras.
Para mediados del siglo XIX la emigración china traída para participar de las zafras azucareras termina por cuajar el espectro gastronomico cubano, dotándolo de una riqueza insospechada para las generaciones que habitan hoy la isla, y es que dentro del marco de las restricciones económicas y después de años comiendo soya y derivados, la mayoría de los cubanos no conoce su herencia gastronómica.
Hubo en los dorados años 50 (23 de diciembre de 1948 ), dos señoras que llevaron a la en ese entonces naciente Televisión Cubana toda la gracia y la sazón de nuestro país, archireconocidas ningún cubano nacido entre los 50 y los 80 desconoce la labor de Nitza Villapol y su celebérrima ayudante Margot Bacallao quienes con su programa "Cocina al Minuto" llevaban cada domingo a las amas de casa sus "recetas faciles de hacer".. al estilo de la Californiana Julie Child, cocinaban para un público que necesitaba aprender.
Con el triunfo de la malograda y nunca bien pensada Revolución cubana es inexplicable como un programa de estas características pudo sobrevivir por mas de 30 años (44 en total, contabilizando los que estuvo al aire antes del 59) hasta que por el año 93 y ante la imposibilidad de cocinar con nada, ella misma decide levantarlo y deja la tv ,años después tuvo lugar su última aparición pública para recibir un "emotivo homenaje " en la gala por el 50 aniversario de la Tv cubana, ahí la vimos anciana ,enferma y con bastón, poco después falleció, cuando esto sucedió nos quedó el amargo sabor de que había partido alguien que no fue justamente valorado en toda su magnitud, pero como es de público conocimiento , los muertos siempre son llorados y valorados aunque en vida nadie les haya dado ni la hora....
En esa isla maravillosa y profundamente contradictoria nací yo.
Mi madre siempre contaba que gracias a la edición impresa en 1959 ella aprendió a cocinar , su primera experiencia fue tratar de hacer una sopa de pollo por su cuenta, agarró el pollo aun congelado, lo sacó de la envoltura y lo metió a una olla con agua, a los pocos minutos vió espantada salir flotando de su interior otra bolsita de nylon que contenía los menudos,tenía 18 años,y estaba recién casada, ¡ese día decidió que necesitaba aprender en serio!
Mamá cocinaba a su manera, fácil y citadina , como una mujer que trabaja 8 horas y vuelve a casa necesitando armara una cena rápida y nutritiva, mi abuela, (su madre) aunque era la enemiga número uno de la cocina (probablemente porque en épocas mejores tuvo personal de servicio) siempre tenía un as bajo la manga, hija de españoles, el cocido madrileño y la fabada asturiana eran su fuerte, yo moría por su pisto manchego o su empanada gallega, pero era mi otra abuela, la madre de mi papá quien tenía las manos de oro para la cocina, llegar a su casa era un deleite siempre había olor a algo rico, no era dulcera en cambio todo lo demás era mágico, con tres cosas aparentemente diferentes hacía una comida que te sacaba el aliento, y es esto lo que siento que heredé de ella.
A los 23 años levanté vuelo y me fuí de casa, pero no a otro barrio ni a otra provincia sino a otro país, antes de irme mi abuela me aconsejó no dejar nunca de lavarme la ropa y mamá me dió su "pistoleada"edición de "Cocina la minuto de 1959 escrita por Nitza Villapol y Martha Martínez cuya primera edición data del 56.
A través de algunos viajes pude absorber la gastronomía local de lugar donde me encontrara, he pasado la mayoría de estos años en Argentina, país muy rico no solo en cultura sino en oleadas sucesivas de inmigración lo que les ha dotado de una gastronomía muy particular, a medio camino entre las pastas italianas, o los dulces alemanes ,las fabadas españolas o los platos nativos precolombinos, no hace falta ser gay para cocinar bien, sin embargo ¿que nos pasa en esta sociedad que privilegia la delgadez? ¿que hacen las personas a las que les gusta cocinar?¿y los que les gusta comer?
agasaja a tu pareja con los olores y los sabores de una cocina práctica y deliciosa, juntos descubriremos aromas, sabores,texturas y combinaciones deliciosas para degustar entre dos.
agasaja a tu pareja con los olores y los sabores de una cocina práctica y deliciosa, juntos descubriremos aromas, sabores,texturas y combinaciones deliciosas para degustar entre dos.
De todo esto me propongo hablar o escribir en este blog, y espero que les guste y me hagan llegar sus comentarios y las formas y variantes con las que cocinan.
Desde ya muchas gracias a todos
Ale
English Translation
Cuba, that wonderful and surreal country was colonized by Spain in 1492 and with the conquest came the traditional Spanish recipes, which are encountered in principle to the Cuban natives recipes, here began the first major merger, years after incorporating African slaves brought the huge African cultural and culinary traditions to the island in the mid-seventeenth century Creole cuisine was already consolidated and even today there are traditional dishes that are cooked in the same manner as centuries ago.
By the mid-nineteenth century brought Chinese emigration to participate in sugar harvests ends to form the Cuban gastronomic spectrum, giving it an unexpected wealth for generations to inhabit the island today, is that in the context of economic constraints and after years eating soy and derivatives, most Cubans do not know their culinary heritage.
There was in the golden years 50 (23 December 1948), two women who led the then nascent Cuban television all the grace and the seasoning of our country, archi recognized any Cuban born between 50 and 80 unknown work of Nitza Villapol and very famous assistant Margot Bacallao who with his "One Minute Cooking" wore every Sunday at housewives their "recipes easy to make" .. Californian style of Julie Child, cooking for an audience who needed to learn.
There was in the golden years 50 (23 December 1948), two women who led the then nascent Cuban television all the grace and the seasoning of our country, archi recognized any Cuban born between 50 and 80 unknown work of Nitza Villapol and very famous assistant Margot Bacallao who with his "One Minute Cooking" wore every Sunday at housewives their "recipes easy to make" .. Californian style of Julie Child, cooking for an audience who needed to learn.
With the triumph of the ill-fated and never thoughtful Cuban Revolution is inexplicable as a program of this kind could survive for more than 30 years (44 in total, counting those that aired before 59) until the year 93 and above inability to cook with anything, she decides to leave the tv , years later, he made his last public appearance to receive a "moving tribute" at the gala for the 50th anniversary of the Cuban TV, hence the old saw, sick y with cane, died shortly after, when this happened to us was the bitter taste that someone had left was just not worth the full extent, but as is well known, the dead are mourned and always valued in life but no one has given nothing more than words...
In this marvelous and deeply contradictoru island I was born.
My mother always told that thanks to the print edition in 1959 she learned to cook, his first experience was trying to make a chicken soup on its own, shegrabbed the chicken still frozsen, pulled it out of the envelope and put it in a boiled pot water, a few minutes later saw frightened out floating inside another nylon bag containing the giblets, was 18 and newly married, decided that day that she needed to learn it seriously!
Mom cooked on her particular way, easy and citadine way, as a woman who works eight hours and go home needing quick and nutritious dinner, my grandmother (her mother) even being the number one enemy of the kitchen (probably because in better glden times she has a service personnel) always had an ace up his sleeve, daughter of Spanish, the Madrid stew and Asturian bean stew were her strong army, I was dying for his pisto manchego or Galician empanada, but it was my other grandmother, the mother of my dad who had hands of gold to the kitchen, got to her home was always a delight to smell something delicious,dessert was not for her but everything else was magical, with three seemingly different things made a meal that you drew breath, and this is what I feel I inherited from her.
Mom cooked on her particular way, easy and citadine way, as a woman who works eight hours and go home needing quick and nutritious dinner, my grandmother (her mother) even being the number one enemy of the kitchen (probably because in better glden times she has a service personnel) always had an ace up his sleeve, daughter of Spanish, the Madrid stew and Asturian bean stew were her strong army, I was dying for his pisto manchego or Galician empanada, but it was my other grandmother, the mother of my dad who had hands of gold to the kitchen, got to her home was always a delight to smell something delicious,dessert was not for her but everything else was magical, with three seemingly different things made a meal that you drew breath, and this is what I feel I inherited from her.
At age 23 and went up flight home, but not to another neighborhood to another province, but another country , before I left my grandmother advised me never to stop washing my clothes and gave me his mom´s "pistoleada"(widely used) edition to "Cooking the minutes"(Cocina al Minuto") of 1959 written by Nitza Villapol and Martha Martinez whose first edition dates from 56.
Through some travel I could absorb the local cuisine of the place I find it, I spent most of those years in Argentina, very rich place, not only in culture but in successive waves of immigration which has given them a very unique cuisine, halfway between Italian pasta, or Germans desserts, the Spanish fabadas or precolombine native dishes.
You not have to be gay to cook well, but what happens to us in this society that privileges thinness? What do people who like to cook? What about those who like to eat?
entertains your partner with the smells and flavors of delicious cuisine and practice together discover aromas, flavors, textures and combinations between two delicious to taste.
entertains your partner with the smells and flavors of delicious cuisine and practice together discover aromas, flavors, textures and combinations between two delicious to taste.
all this I intend to speak or write in this blog, and I hope you like it and make me your comments and forms and variants with cooking.
From already Thanks a lot
Alex
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